Hadis Nabi

 • Ulama Pewaris Nabi

  Rasulullah صلى ا لله عليه وسلم bersabda

 • إن الْعُلُمَاءُ وَرَثَةُ اْلأَنْبِيَاءِ، إِنَّ اْلأَنْبِياَءَ لَمْ يُوَرِّثُوْا دِيْناَرًا وَلاَ دِرْهَماً إِنَّمَا وَرَّثُوْا الْعِلْمَ فَمَنْ أَخَذَ بِهِ فَقَدْ أَخَذَ بِحَظٍّ وَافِرٍ

  “Sesungguhnya ulama adalah pewaris para nabi. Sungguh para nabi tidak mewariskan dinar dan dirham. Sungguh mereka hanya mewariskan ilmu maka barangsiapa mengambil warisan tersebut ia telah mengambil bagian yang banyak.” (Tirmidzi, Ahmad, Ad-Darimi, Abu Dawud. Dishahihkan oleh Al-Albani)

  Rasulullah صلى ا لله عليه وسلم bersabda

 • إِنَّ اللهَ لاَ يَقْبِضُ الْعِلْمَ انْتِزَاعاً يَنْتَزِعُهُ مِنَ الْعِباَدِ، وَلَكِنْ بِقَبْضِ الْعُلَماَءِ. حَتَّى إِذَا لَمْ يُبْقِ عاَلِماً اتَّخَذَ النَّاسُ رُؤُوْساً جُهَّالاً فَسُأِلُوا فَأَفْتَوْا بِغَيْرِ عِلْمٍ فَضَلُّوا وَأَضَلُّوا

  “Sesungguhnya Allah tidak mencabut ilmu dengan mencabutnya dari hamba-hamba. Akan tetapi Dia mencabutnya dengan diwafatkannya para ulama sehingga jika Allah tidak menyisakan seorang alim pun, maka orang-orang mengangkat pemimpin dari kalangan orang-orang bodoh. Kemudian mereka ditanya, mereka pun berfatwa tanpa dasar ilmu. Mereka sesat dan menyesatkan.” (HR. Al-Bukhari no. 100 dan Muslim no. 2673)

Pesan Umar Abdul Aziz

"Jika engkau bisa, jadilah seorang ulama. Jika engkau tidak mampu, maka jadilah penuntut ilmu. Bila engkau tidak bisa menjadi seorang penuntut ilmu, maka cintailah mereka. Dan jika kau tidak mencintai mereka, janganlah engkau benci mereka." (Umar bin Abdul Aziz)

Biografi Litvinenko

17:54Alexander Litvinenko dilahirkan di Voronezh, Rusia, pada tahun 1962. Selepas meninggalkan sekolah, beliau menyertai Tentera Rusia. Beliau mencapai pangkat Leftenan Kolonel dan pada tahun 1988 menyertai jabatan balas perisikan KGB.

Pada tahun 1991, beliau berpindah ke Perkhidmatan Keselamatan Persekutuan (FSB) di mana beliau telah terlibat dalam perjuangan menentang keganasan dan jenayah terancang. Ini termasuk masa di Chechnya. Pada tahun 1997, beliau menyertai URPO. Pada tahun berikutnya, Litvinenko memanggil satu sidang akhbar di mana beliau mendakwa bahawa Timbalan Ketua Majlis Keselamatan Rusia telah mengarahkan beliau untuk membunuh ahli perniagaan, Boris Berezovsky.

Litvinenko telah ditangkap dan dipenjarakan di dalam penjara FSB di Moscow. Beliau didakwa dengan "melebihi kuasanya di tempat kerja". Beliau telah dibebaskan pada bulan November 1999 tetapi ditangkap semula sebaik sahaja selepas itu. Beliau sekali lagi dibebaskan dan sebelum dia  dibicarakan buat kali ketiga dia melarikan diri ke London di mana beliau mula bekerja untuk Berezovsky.

Pada tahun 2001 Litvinenko menerbitkan bukunya Blowing Up Rusia: Terror dari Dalam. Dalam bukunya itu Litvinenko mendakwa bahawa FSB telah terlibat dalam siri pengeboman blok apartmen pada tahun 1999 yang mengorbankan lebih daripada 300 orang. Ia telah dicadangkan bahawa serangan-serangan dipersalahkan atas pemberontak Chechen untuk menjustifikasikan pencerobohan Rusia Chechnya.

Buku Litvinenko ini disusuli pula dengan terbitnya buku Kumpulan Jenayah dari Lubyanka (2002). Beliau juga menerbitkan artikel di mana beliau mendakwa bahawa agen-agen FSB dilatih Al-Qaeda beroperasi di Dagestan dan terlibat dalam serangan 9/11.

Pada bulan Oktober 2006 Litvinenko mula menyiasat kematian wartawan, Politkovskaya Anna. Pada 1 November, beliau telah bertemu dengan bekas pegawai KGB di hotel London. Kemudian hari itu dia bertemu ahli akademik Itali , Scaramella Mario, yang telah meluluskan  dokumen untuk mensabitkan nama pembunuh  Politkovskaya. Keesokan harinya, dia telah dimasukkan ke hospital. Pada 17 Nov, Litvinenko telah mengumumkan bahawa dia mungkin telah diracuni dengan talium.


 Kesihatan  Litvinenko semakin teruk dan tidak lama sebelum dia tidak sedarkan diri, katanya kepada sahabatnya, Andrei Nekrasov: "Saya mahu untuk terus hidup, hanya untuk menunjukkan mereka anak haram itu boleh mendapat saya tetapi mereka tidak akan mendapatkan semua orang.".

Alexander Litvinenko meninggal dunia pada 23 November, 2006. Ia kemudiannya mengesahkan bahawa beliau telah diracuni oleh bahan radioaktif (polonium 210). John Large, perunding bebas nuklear, mengulas: "Tiada individu boleh melakukan ini Apa yang anda bercakap tentang penciptaan peranti kecil yang sangat pandai, pil pereka racun, mungkin dicipta oleh nanoteknologi Tanpa nanoteknologi anda akan bercakap tentang.. pil agak besar, pil yang bersaiz kacang. Apa pun yang anda cari pada teknologi yang rumit yang melampaui cara dan reka bentuk pembunuh upahan yang diupah tanpa penaja keadaan. "

You Might Also Like

0 comments

Kalam Murabbi

Ilmu, kemahiran dan segala pemberian yang datang dari ALLAH tidak hadir secara percuma, Ia datang dengan tanggungjawab. Ilmu yang diberikan oleh ALLAH itu menuntut kepada kita untuk diamalkan.

Almarhum Tuan Guru Dato` Bentara Setia Haji Nik Abdul Aziz b Haji Nik Mat

Archives

Ulama Pewaris Nabi

Ulama Pewaris Nabi

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe