Thursday, 5 April 2012

Biografi LitvinenkoAlexander Litvinenko dilahirkan di Voronezh, Rusia, pada tahun 1962. Selepas meninggalkan sekolah, beliau menyertai Tentera Rusia. Beliau mencapai pangkat Leftenan Kolonel dan pada tahun 1988 menyertai jabatan balas perisikan KGB.

Pada tahun 1991, beliau berpindah ke Perkhidmatan Keselamatan Persekutuan (FSB) di mana beliau telah terlibat dalam perjuangan menentang keganasan dan jenayah terancang. Ini termasuk masa di Chechnya. Pada tahun 1997, beliau menyertai URPO. Pada tahun berikutnya, Litvinenko memanggil satu sidang akhbar di mana beliau mendakwa bahawa Timbalan Ketua Majlis Keselamatan Rusia telah mengarahkan beliau untuk membunuh ahli perniagaan, Boris Berezovsky.

Litvinenko telah ditangkap dan dipenjarakan di dalam penjara FSB di Moscow. Beliau didakwa dengan "melebihi kuasanya di tempat kerja". Beliau telah dibebaskan pada bulan November 1999 tetapi ditangkap semula sebaik sahaja selepas itu. Beliau sekali lagi dibebaskan dan sebelum dia  dibicarakan buat kali ketiga dia melarikan diri ke London di mana beliau mula bekerja untuk Berezovsky.

Pada tahun 2001 Litvinenko menerbitkan bukunya Blowing Up Rusia: Terror dari Dalam. Dalam bukunya itu Litvinenko mendakwa bahawa FSB telah terlibat dalam siri pengeboman blok apartmen pada tahun 1999 yang mengorbankan lebih daripada 300 orang. Ia telah dicadangkan bahawa serangan-serangan dipersalahkan atas pemberontak Chechen untuk menjustifikasikan pencerobohan Rusia Chechnya.

Buku Litvinenko ini disusuli pula dengan terbitnya buku Kumpulan Jenayah dari Lubyanka (2002). Beliau juga menerbitkan artikel di mana beliau mendakwa bahawa agen-agen FSB dilatih Al-Qaeda beroperasi di Dagestan dan terlibat dalam serangan 9/11.

Pada bulan Oktober 2006 Litvinenko mula menyiasat kematian wartawan, Politkovskaya Anna. Pada 1 November, beliau telah bertemu dengan bekas pegawai KGB di hotel London. Kemudian hari itu dia bertemu ahli akademik Itali , Scaramella Mario, yang telah meluluskan  dokumen untuk mensabitkan nama pembunuh  Politkovskaya. Keesokan harinya, dia telah dimasukkan ke hospital. Pada 17 Nov, Litvinenko telah mengumumkan bahawa dia mungkin telah diracuni dengan talium.


 Kesihatan  Litvinenko semakin teruk dan tidak lama sebelum dia tidak sedarkan diri, katanya kepada sahabatnya, Andrei Nekrasov: "Saya mahu untuk terus hidup, hanya untuk menunjukkan mereka anak haram itu boleh mendapat saya tetapi mereka tidak akan mendapatkan semua orang.".

Alexander Litvinenko meninggal dunia pada 23 November, 2006. Ia kemudiannya mengesahkan bahawa beliau telah diracuni oleh bahan radioaktif (polonium 210). John Large, perunding bebas nuklear, mengulas: "Tiada individu boleh melakukan ini Apa yang anda bercakap tentang penciptaan peranti kecil yang sangat pandai, pil pereka racun, mungkin dicipta oleh nanoteknologi Tanpa nanoteknologi anda akan bercakap tentang.. pil agak besar, pil yang bersaiz kacang. Apa pun yang anda cari pada teknologi yang rumit yang melampaui cara dan reka bentuk pembunuh upahan yang diupah tanpa penaja keadaan. "

No comments:

Post a Comment

Author

Stats

Kata Hukama


About

Followers

Archives

Pelawat Seantero

Ulama Pewaris Nabi

Ulama Pewaris Nabi

Sample Text

Kepada semua penulis asal, blogger atau sesiapa saja yang artikelnya saya petik dan masukkan di sini, saya memohon kebenaran dan diharap tidak dituntut di akhirat nanti. Seboleh-bolehnya saya akan "quote" artikel asal dan sumbernya sekali, supaya apa yang dimaksudkan oleh penulis asal tidak lari atau menyeleweng. Saya ambil artikel-artikel penulisan untuk rujukan saya dan sahabat-sahabat pelawat. Saya masih cetek ilmu tidak sehebat sahabat-sahabat yang menulis artikel-artikel di blog ini. Jazakumullah khairan kathira kerana sudi menghalalkan ilmu untuk perkongsian seluruh masyarakat Islam

Popular Posts